3 de jul. 2008

Currículum del grup

A l’inici del 2005, Lluís Coll aprofita la proximitat del seu concert de final d’estudis a l’ESMuC per establir el conjunt que ja feia temps que tenia en ment: La Caravaggia, un conjunt centrat en instruments tant poc comuns com la corneta, el baixó o el sacabutx i el seu repertori.

El primer programa del conjunt va ser “Delectare, docere et movere”. Aquest programa de música instrumental italiana del segle XVII compta amb una formació mixta de vents i corda, i fou el que els va permetre guanyar el primer premi en el Concours International de Cuivres Anciens de Tolouse celebrat el 2006.

També al 2005, La Caravaggia dissenya “In mani dei catalani”, un repàs a la connexió entre la Corona d’Aragó i la península itàlica en el segle XVI, que va permetre a la formació catalana guanyar el Premi del Públic del concurs belga IYAP-Historical Wind Instruments del prestigiós Festival Laus Poliphoniae (2007).

“El Duc de Lerma” és un programa construït a partir d’un dels pocs cançoners escrit expressament per a l’ús de ministrers. La Caravaggia el presenta conjuntament amb la formació de més prestigi internacional en el seu camp, Les Sacqueboutiers.

Seguint la línia de la música peninsular del renaixement, La Caravaggia proposa diferents programes: presenta un concert de ministrers a Morales del Vino, “Es lástima lo que padescen...” que rep una acollida molt bona; sota el títol “A caça de amores” ofereix la recuperació de les cançons de temàtica profana del Cançoner de Barcelona (M454) amb ministrers i cantants; el 2008 proposa el reconeixement de Juan Esquivel de Barahona (compositor d’inicis del segle XVII) amb el primer treball discogràfic en solitari del grup. “Juan Esquivel de Barahona: El Arte de lo Breve”, un ambiciós treball amb ministrers i cantants que serà publicat properament.

Tot i l’especialització en el camp de la música per a ministrers, La Caravaggia no oblida la música del seicento. En aquest sentit, el 2008 proposa un nou programa produït pel Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, “Els capricis del Cavalier Merula” en col·laboració amb la cantant Marta Infante.

Finalment, La Caravaggia col·labora assíduament amb conjunts vocals de renom. Així, l’any 2007 sortia a la venda el disc “P. Miquel lópez” que La Caravaggia va enregistrar conjuntament amb l’Escolania i la Capella de Montserrat, i per altra banda ha fet una primera col·laboració amb La Colombina, en motiu de la celebració del centenari de la Biblioteca de Catalunya. En aquests moments ja està concretant els detalls per a properes col·laboracions amb Los Músicos de su Alteza i altres reconegudes formacions del panorama de la música antiga.