3 de jul. 2008

Sinopsi del grup

La Caravaggia és un conjunt de música antiga creat pel cornetista català Lluís Coll l’any 2005. Aquest grup està dedicat a la interpretació amb criteris històrics de la música del renaixement i del primer barroc.

La Caravaggia pren el nom del famós pintor del renaixement a partir del títol d’una peça instrumental de Merula. La vida de Caravaggio coincideix amb el moment àlgid de la corneta (en italià, cornetto) i del seu repertori. És el moment, també, de l’aparició del baix continu. El moment en el què s’estableixen les bases per a l’harmonia que caracteritzarà la música occidental escrita des de fa quatre-cents anys fins als nostres dies. És el moment de la seconda practica, de noves formes d’entendre la música: com s’articula, què expressa, com s’expressa...

L’elecció del nom del conjunt no només respon a una coincidència cronològica amb el pintor. De fet, el repertori de La Caravaggia parteix d’una època anterior, finals del segle XV. Caravaggio representa una manera de ser i una manera de fer de les quals el grup s’alimenta. Tant la tortuositat de la seva vida, com l’incansable treball en la recerca del contrast, així com les passions que el pintor provoca en cada una de les seves obres són font d’inspiració per La Caravaggia a l’hora de decidir els programes, les instrumentacions, els colors, els afectes i el discurs en els seus concerts.

Aquesta formació opta sempre per l’elecció d’un repertori òptim per explorar les diferents sonoritats del conjunt amb una proposta que entusiasma tant a entesos com a neòfits. El conjunt se centra en els instruments, principalment de vent, del renaixement i el primer barroc i en el seu repertori. A més dels programes de música instrumental, La Caravaggia col·labora amb cors tant per pròpia iniciativa com quan se li ofereix un projecte interessant.